Dieta; Leczenie dietetyczne

W planowaniu diety niezmiernie ważna jest regularność przyjmowania posiłków. Liczba posiłków bezpośrednio zależy od stosowanego leczenia. W cukrzycy typu 2 leczonej dietą i lekami doustnymi wystarczą trzy posiłki dziennie. Leczenie cukrzycy insulinami dwufazowymi i krótko działającymi insulinami ludzkimi wymaga spożywania 5-6 posiłków dziennie. Wprowadzenie drugiego śniadania, podwieczorku i drugiej kolacji zapobiega hipoglikemii. Dużą swobodę w spożywaniu posiłków daje osobista pompa insulinowa.

Ilość dostarczanych kalorii powinna zapewnić odpowiednią masę ciała, a u osób otyłych stopniową redukcję nadwagi. U pacjentów leczonych insuliną szczególnie ważne jest zapewnienie zbliżonej kaloryczności posiłków każdego dnia. Takie postępowanie ułatwia dawkowanie insuliny. Udział składników pokarmowych powinien mieć odpowiednie proporcje: 15-20% białka, 30-35% tłuszczów, 45-50% węglowodanów. Stosowanie leczenia insuliną, wymaga spożywania posiłków o odpowiedniej ilości węglowodanów. Posługiwanie się indeksem glikemicznym (IG), który klasyfikuje produkty żywnościowe zawierające węglowodany w zależności od ich wpływu na glikemię poposiłkową, ułatwia wybór właściwych pokarmów.

comments powered by Disqus